Rooftop Award 2020 toegekend aan Depot Boijmans Van Beuningen

7 september 2020 08:48

Het dakbos van Depot Boijmans Van Beuningen ontving vrijdag 4 september de Rooftop Award 2020. De Rooftop Awards, gecreëerd door Rooftop Revolution, bieden een platform voor ambitieuze 'dak innovators'.

Het depot is een bijzonder voorbeeld van lef, creativiteit en revolutionaire innovatie op het gebied van daken', zegt Jan Henk Tigelaar, directeur Rooftop Revolution. ‘De jury kon dit icoon niet negeren.’

Depot Boijmans Van Beuningen is gevestigd in het Museumpark in Rotterdam en om de impact op het park zelf te beperken, ontwierp MVRDV een uitbundig gebouw met een minimale footprint. Samen met MTD Landschapsarchitecten ontwierp MVRDV een dakbos op de zesde verdieping dat bestaat uit grassen en 75 speciaal gecultiveerde meerstammige berken.

De berken zijn drie jaar op hoogte voorbereid op de nieuwe locatie, voordat ze in het voorjaar van 2020 met een kraan naar het dak ​van het depot werden gehesen. Een speciaal watersysteem zorgt ervoor dat de bomen nooit droog staan. Een gespecialiseerde boomkweker zorgt voor nazorg en controleert regelmatig de bomen op vitaliteit, gezondheid en vocht.

Winy Maas medeoprichter MVRDV: 'Daken zijn erg belangrijk in onze ontwerpen, we maken ze toegankelijk en programmeren ze vaak als tuinen, bos of evenemententerrein. Het depot is een bijzonder geval; als toegankelijk kunstdepot heeft het een duidelijke publieke functie, maar bevindt het zich tegelijkertijd in het Museumpark, waar we geen noemenswaardige impact op wilden hebben. Dit hebben we opgelost door het park op 35 meter hoogte te brengen '.

Maas, die niet alleen architect en stedenbouwkundige is, maar ook landschapsarchitect, hecht veel waarde aan het toevoegen van natuurlijke elementen aan de stad: 'Voor waterberging en om fijnstof te voorkomen, maar vooral om mensen extra plekken te geven waar ze kan ademen. Tijdens de coronacrisis hebben we ervaren hoe groot de behoefte aan groen in de stad is; het depot sluit hier mooi bij aan. Het is een stukje 'jungle' in Rotterdam waar mensen straks een expreslift naar toe kunnen nemen om te genieten van het bos en de spectaculaire uitzichten '.

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV, mogelijk gemaakt door BAM Bouw en Techniek.

 

Foto: Sjarel Ex (directeur Museum Boijmans van Beuningen, Arjen Ketting (associate / architect MVRDV) & Jan Henk Tigelaar (directeur Rooftop Award)