‘Kaartverkoop’ Zilveren Opening depot van start

(Persbericht Boijmans Van Beuningen) Dinsdag 1 september 2020: vanaf vandaag kan iedereen die het gloednieuwe - maar nog in aanbouw zijnde - Depot Boijmans Van Beuningen van binnen wil bezichtigen, een tijdslot reserveren om in het laatste weekend van september een bezoek te brengen aan het architectonische spiegelende gebouw in het Museumpark in Rotterdam.

De bouw van Depot Boijmans Van Beuningen - 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot - is bijna gereed. Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september 2020 opent het lege kunstdepot ontworpen door MVRDV voor het eerst de deuren voor het publiek tijdens de Zilveren Opening. Dit is de enige kans voor bezoekers om het unieke gebouw - inclusief de daktuin met uitzicht over Rotterdam - te verkennen voordat het sluit om de verhuizing van de collectie (ruim 151.000 objecten) en de afbouw mogelijk te maken. Het volledig met kunst gevulde, functionerende en gemeubileerde depot wordt volgend najaar (2021) geopend tijdens de Gouden Opening.

Zilveren Opening

Tickets kunnen vanaf 1 september (kosteloos) worden gereserveerd via: boijmans.nl/zilverenopening. In totaal kunnen circa 7000 mensen in tijdsloten en op verantwoorde wijze een kijkje komen nemen in het lege Depot Boijmans Van Beuningen. Vanwege covid-19 zijn wij gehouden aan het volgen van de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Het bezoek wordt daardoor sterk gereguleerd. Toegang tot de Zilveren Opening is uitsluitend mogelijk met geldig toegangsbewijs in het daarvoor gereserveerde timeslot.

Nieuwe typologie

Na voltooiing in 2021 is Depot Boijmans Van Beuningen een belangrijk nieuw architectonisch icoon voor de stad Rotterdam, voor Nederland en ook internationaal. Het depot wordt een nieuw soort typologie waar de bezoeker wordt ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum. Bezoekers zijn uit eerste hand getuige van de extreme zorg die aan elk kunstwerk wordt gegeven bij conservering, restauratie, transport en onderzoek. Het biedt een ongeëvenaarde transparantie in de actieve rol die een museum in de samenleving vervult, namelijk wat een museum doet en hoe het voor zijn buitengewone bezittingen zorgt. De kunstwerken in het depot worden publiek toegankelijk gemaakt en zijn te zien bij objecten van hetzelfde materiaal en of formaat en worden in tegenstelling tot in het naastgelegen kunstmuseum, niet getoond op basis van hun kunsthistorisch belang.

Sjarel Ex en Ina Klaassen, directeuren van Depot Boijmans Van Beuningen: “Het is een genoegen om te zien hoe de laatste hand aan het depot wordt gelegd. Het planten van 75 bomen op het dakterras, het plaatsen van 304 m2 zonnepanelen op het dak. Als je nu naar het depot kijkt - met bijna alle 1.664 gespiegelde panelen erop - zie je de vogels, blauwe luchten en de bladeren aan de bomen in het park naar je terugkaatsten. Het is alsof het is opgegaan in de omgeving: dit gebouw geeft zoveel aan de Rotterdammers en ook aan de cultuur als geheel. We kijken ernaar uit u hier in september dit jaar en vervolgens het jaar erop te mogen verwelkomen.”

Winy Maas, mede-oprichter MVRDV: “We naderen de voltooiing van het depot, een spannend moment. We verwachten dat velen straks het depot en het bos op het dak willen bezoeken. Ik fiets er geregeld langs en zie dan hoe de spiegelende gevel de stad, het park en voorbijdrijvende wolkenpartijen reflecteert, het depot is als een live schildering van de stad. Het toch vrij omvangrijke gebouw gaat steeds beter op in zijn omgeving en is geslonken tot een vriendelijk ‘bolletje’.”

Depotontwerp

Het depotontwerp van architectenbureau MVRDV reikt met 39,5 meter zo hoog als de museumtoren van het ernaast gelegen Museum Boijmans Van Beuningen in het Rotterdamse Museumpark. Het kunstdepot met zijn ronde vorm is een gebouw dat open is naar alle richtingen. Door de komvorm is het grondoppervlak klein en het dakoppervlak zo breed mogelijk. Iedere ruimte in het depot is voorzien van een speciaal klimaat dat in stand wordt gehouden door een klimaatinstallatie. In totaal zijn er vijf verschillende klimaten die zijn afgestemd op kunstwerken van verschillende materialen: metaal, kunststof, organisch/anorganisch, fotografie zwart/wit en fotografie kleur.

Commerciële functie

In aanvulling op de rol als machinekamer van het museum, krijgt het depot ook een commerciële functie. Een deel van het gebouw (1.900 m2) kan worden gehuurd als opslagruimte voor kunst van privéverzamelaars, bedrijfscollecties zoals die van KPN of collecties van andere musea, die deze ruimtes op hun beurt kunnen openstellen voor het publiek. Huurders binnen het depot krijgen dezelfde service en professionaliteit aangeboden als de museumcollectie. De zesde etage, bereikbaar via een expres-lift, biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Op het groene dak komt een paviljoen met een verhuurbare evenementenruimte en een dag/avond restaurant. Ook een depotwinkel en speciale rondleidingen worden onderdeel van de beleving

Samenwerking

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door architectenbureau MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. Met de investering in het depot kijken de partners uit naar een versterking van het culturele kapitaal van de stad en de ontsluiting van de collectie.