Foto Depot Boijmans Van Beuningen is Bouwfoto van het Jaar

21 december 2018 12:39
Copyright: BAM heeft een licentie voor publicatie van deze winnende luchtfoto. Voor interesse in een publicatie licentie van deze luchtfoto kunt u contact opnemen met info@flyingholland.nl

De foto van de bouwplaats Depot Boijmans Van Beuningen is winnaar geworden van de bouwfoto van het jaar, een fotowedstrijd van Cobouw. De foto van fotograaf John Gundlach won met 37 procent van de stemmen.

BAM heeft een licentie voor publicatie van deze winnende luchtfoto. Voor interesse in een publicatie licentie van deze luchtfoto kunt u contact opnemen met info@flyingholland.nl

‘Deze hoort in de top’

Gundlach is erg blij met de erkenning voor zijn foto. Volgens de fotograaf die al jarenlang foto’s maakt voor Cobouw, is het een van zijn topfoto’s. “Ik ben er zeker trots op. Ik kan niet zeggen dat het mijn beste foto ooit is, want als fotograaf blijf je altijd op zoek naar het beste plaatje. Maar deze hoort zeker in de top.”

‘Alles komt bij elkaar’

Veel zaken komen bij elkaar op deze foto, verklaart Gundlach, en dat maakt de foto bijzonder. “Ten eerste is het natuurlijk een ontzettend mooi project, architectenbureau MVRDV, maakt wel vaker van dit soort prestigieuze projecten. Daarnaast is de bouwplaats netjes, het licht is goed en bovendien vertelt deze foto een verhaal. Je ziet op de foto een stukje museum, je ziet dat er gebouwd wordt, je ziet het depot. Dat alles bij elkaar maakt de foto af.”

Volgens de fotograaf komt er veel meer kijken bij het maken van een foto, dan veel mensen denken. “Het is niet een kwestie van je gaat er even heen en je schiet een plaatje.” Zo hield Gundlach dit bouwproject van BAM al een tijdje in de gaten. Hij is zelf een Rotterdammer en is vlakbij het depot geboren. Hij wist dat er gebouwd zou worden en was er daardoor regelmatig even in de buurt.

“Als ik voor Cobouw een foto wil maken, hou ik altijd in de gaten in welke fase het project zit. Zo is de foto het interessants als er bouwactiviteiten plaatsvinden, en het nog niet helemaal af is. Daarom ging ik hier regelmatig langs. Ik ben zelfs een keer gaan kijken in het Boijmans-museum, om te kijken hoe de bouwplaats eruit ziet met bepaald licht.”

‘Vliegtuig moet kantelen’

Hij besloot dat een luchtfoto het mooiste zou zijn. “Als je dan eenmaal in de lucht zit, moet het vliegtuig op een bepaalde manier kantelen, zodat je precies de foto krijgt die je wil. Ik wilde het depot parallel aan de onderkant hebben. Ik heb er zo’n dertig geschoten, voordat ik de juiste had.”

Ook het weer was bepalend voor de foto. “Voor zo’n foto is volle zonkracht het beste. Het weer moet helder zijn, dan krijg je een soort energie in de lucht. Als je dat hebt, dan is de foto al snel perfect.”

BRON: Cobouw