Digitale ketensamenwerking met optimaal resultaat

Het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is een volledig digital construction project. De BIM-gerelateerde data worden door het projectteam volledig benut in de bouwvoorbereiding en het uitvoeringsproces. Door het uitdagende ronde ontwerp en de hoge kwaliteitseisen van de opdrachtgever, was de bouw uitsluitend mogelijk door digitale ketensamenwerking: BIM!

De diverse disciplinemodellen zijn uitgewerkt en gecoördineerd door BAM. Werkvoorbereiders en uitvoerders verzorgen de coördinatie en stellen hoge eisen aan het model en de data. 

Bekisting op basis van BIM-modellen
Voor het Depot is een ‘one-off’ bekisting gemaakt. Deze bekisting is volledig in BIM uitgewerkt met BAM Materieel. De productiestraat werd aangestuurd op basis van de BIM-modellen. De productie vond volledig in de fabriek plaats en de modules werden afgeroepen op het moment dat daar op de bouwplaats plek en tijd voor was. De seriematige assemblage van de modulen inclusief veiligheidsvoorzieningen resulteerde in een vloeiende opbouw waarbij veiligheid op de bouwplaats was geborgd. 

Gevelmontage zonder problemen
De eyecatcher van het project is uiteraard de glazen gevel. De grootste uitdaging zit echter niet in de daadwerkelijke montage van de spiegels maar in de coördinatie van de achterliggende ankerplaten inclusief bevestigingspunten voor het glas. Dit proces werd ook volledig in BIM gecoördineerd door de werkvoorbereiders. Hiermee zijn potentiële issues tijdens de uitvoering voorkomen waardoor ook het montageproces zonder problemen kan verlopen.

Integrale samenwerking
Het proces van de atriumtrappen is een voorbeeld van integrale samenwerking met onderaannemers. Voor dit traject ontbrak echter de detailengineering. Het ontwerp is daarom gebruikt voor de vorm en BAM heeft het eigen - op bouwkunde gecoördineerd - model verstrekt aan de fabrikant. De fabrikant heeft een productiemodel geleverd aan BAM. De disciplines uitvoering en werkvoorbereiding hebben samen met de fabrikant de technische mogelijkheden en maakbaarheid besproken. 

Kosten
Het projectteam kon onderdelen in BIM coördineren die men op (2D) tekeningen nooit gezien zou hebben. Daarmee is de grootste (financiële) winst behaald; in één keer goed.

Tijd
Efficiënter werken door het inzetten van een pre-check in BIM bij partijen en het leveren van modellen en/of tekeningen met de juiste scope. ‘Shit in - shit out’ geldt niet alleen voor het model zelf, maar ook voor communicatie met onderaannemers/leveranciers. Issues worden door digitaal werken simpelweg sneller opgespoord. 

Kwaliteit
In één keer goed.

Gezondheid en veiligheid
Virtueel uitgewerkt en gecoördineerd daardoor zijn risicofactoren beheersbaar gemaakt. Als voorbeeld; voorzieningen voor steigerwerk mee laten nemen door onderaannemers. Ook groot steigerwerk is volledig in BIM uitgewerkt.

Duurzaamheid
De bekisting is volledig centraal uitgewerkt en geproduceerd bij BAM Materieel. Enkel assemblage vond plaats op de bouw. In één keer goed betekent ook kwalitatief hoogwaardig materiaal zonder verspilling of meerwerk (in dit geval meer materiaal). Sociale duurzaamheid is ook van toepassing in de vorm van veiligheid.

Betrokkenheid belanghebbenden
Werkvoorbereiding, uitvoering (BAM Bouw en Techniek) en BAM Materieel vertrouwen volledig op de modellen en data. Samenwerking en kennisuitwisseling tussen modelleurs en uitvoeringsteam zijn van een heel hoog niveau.