Depot Boijmans Van Beuningen uitgeroepen tot Publiek gebouw van het Jaar 2021

Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2021, op woensdagavond 10 november in het Keilepand in Rotterdam, is Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam uitgeroepen tot Publiek gebouw van het Jaar 2021. Het publiek toegankelijke kunstdepot is ontworpen door MVRDV en gerealiseerd door BAM Bouw en Techniek - Speciale Projecten.

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. In het 15.000 m2 grote gebouw kan Museum Boijmans Van Beuningen zijn gehele collectie opslaan, verzorgen en tonen. Door de komvorm staat het met een relatief kleine voet in het park en heeft het bovenin een overstek van 10 meter. Op het dak zijn bomen en struiken geplaatst. Het gebouw telt vijf klimaatzones met het oog op verschillende soorten kunst. Centraal ligt het atrium met elkaar kruisende trappen en grote glazen vitrines met kunstwerken.

Volgens de jury
Het depotgebouw voor Museum Boijmans Van Beuningen is een niet te missen bouwwerk, sterk aanwezig tussen het park en de architectuur van de bestaande museumgebouwen. De keuze voor een reflecterende, bolle vorm resulteert volgens de jury in een interessante gevel en een bijzonder effect. Het is een verrassing dat je vanaf het maaiveld via de gevel over de stad kunt kijken. Het depot is open voor publiek, waardoor het museum zijn collectie breed toegankelijk kan maken en goede invulling kan geven aan zijn maatschappelijke rol.

In Depot Boijmans Van Beuningen ziet de jury een gebouw waarvoor radicale keuzes zijn gemaakt en sterk naar innovatiemogelijkheden is gekeken. Die keuzes, uiteenlopend van de zo groot mogelijke toegankelijkheid van de collectie voor publiek tot de materialisatie, juicht de jury toe.

De technisch innovatieve deuren en de entree maken duidelijk dat de bezoeker hier een werkruimte binnenstapt. De transparante liften en roltrappen in het midden van het gebouw iets opwindends; hierlangs bewegen bezoekers, medewerkers en kunstwerken tussen geklimatiseerde opslag, restauratieateliers en expeditie. Die dynamiek is als een verbeelding van de digitale snelweg en maakt het gebouw helemaal van deze tijd.

De ronde vorm van het gebouw werkt goed. Niet alleen draagt ze bij aan de compactheid van het gebouw, ook heeft het bureau er gebruik van gemaakt voor de opstelling van de rekken met schilderijen in de depotruimten: de rekken staan niet meer perspectivisch, maar in een gekromde opstelling, waardoor je blik altijd eindigt op een kunstwerk.

Het depotgebouw neemt een flinke plek in ten opzichte van naastgelegen gebouwen en binnen de fasering van het Museumpark, dat valt niet te ontkennen. De jury ziet echter dat MVRDV een oplossing heeft gezocht voor een moeilijke opgave: er moest een zeer groot aantal meters worden toegevoegd. De komvorm heeft minimaliseert – op z’n minst visueel – de voetafdruk van het gebouw en maakt het volume compact. Het dakterras rond het restaurant, met de bomen, struiken en grassen , is een geslaagde publieke ruimte.

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen Foundation. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek.