Depot Boijmans Van Beuningen: hoogste punt bereikt

(Persbericht Boijmans Van Beuningen) Het hoogste punt van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is bereikt. 39,5 meter hoog is het spiegelende gebouw, ontworpen door MVRDV. Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste volledig publiek toegankelijk kunstdepot ter wereld, opent in 2021 de deuren.

Wat hieraan vooraf ging

Op 17 maart 2017 werd de eerste paal van Depot Boijmans Van Beuningen geslagen door burgemeester Ahmed Aboutaleb. In januari 2018 was de bekisting van de wand van de begane grond gerealiseerd. Alle 64 elementen van ongeveer zes meter hoog werden in een cirkel geplaatst. In april van dat jaar werden de stalen kolommen in beton gestort. Dat maakt de kolommen sterk genoeg om de zware vloeren te dragen. Ook waren vanaf dat moment de eerste buitenwanden zichtbaar aan de binnenzijde nu de bekisting was verwijderd. Steigers voor de vloer van de eerste verdieping werden opgebouwd. In juni volgde de presentatie van een model op ware grootte van de spiegelende glasgevel. De gemeente geeft akkoord aan BAM om de spiegelpanelen te laten produceren. In juli 2018 was de vloer van de eerste verdieping gestort en startte de bouw van de verdiepingen. In augustus controleerden architectenbureau MVRDV, bouwbedrijf BAM en Gemeente Rotterdam in China de kwaliteit van het spiegelglas. De eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap werd eind april in het atrium geïnstalleerd, de andere trappen volgden. April 2019 startte de fase van het monteren van de spiegels op de gevel. Het laatste prefab ringelement werd half juni geplaatst op de vijfde etage van het depot; de cirkel is gesloten. Vanaf de eerste paal zijn er 562 dagen gewerkt tot dit moment. Dinsdag 3 september 2019 is het hoogste punt (39,5 m) bereikt.

"Rotterdam is de stad die zich steeds opnieuw uitvindt. En als er iets is waar wij trots op zijn is het de Rotterdamse skyline. En daar gaat het depot straks deel van uitmaken.”

Bas Kurvers, Wethouder Bouwen, Wonen en Energietransitie Rotterdam

 

Binnen in het Depot

Met de opening van Depot Boijmans Van Beuningen in 2021 wordt de collectie van 151.000 kunstwerken van Museum Boijmans Van Beuningen toegankelijk voor bezoekers. Zij hebben de keuze om het depot met of zonder rondleider te betreden en kijken achter de schermen mee naar de activiteiten van een museum. Direct bij binnenkomst krijgt de bezoeker een indruk van de omvang van de collectie en de bedrijvigheid in Depot Boijmans Van Beuningen. Voor een eerste ontmoeting met Depot Boijmans Van Beuningen kan de bezoeker kosteloos met de expreslift naar het dakterras met horeca en een panoramisch uitzicht. De bezoeker die meer wil ontdekken, kan na het kopen van een kaartje zelfstandig door een groot deel van het gebouw zwerven. Tijdens zijn zwerftocht komt de bezoeker via de hoge atriumvitrines langs educatieve ruimtes, presentatieruimtes, de filmzaal en -cabines en het expertisecentrum waar kunstobjecten worden gerestaureerd. De bezoeker heeft via glazen doorkijkjes zicht op de verschillende depots en technische ruimtes en kan kunstwerken van a tot z gerestaureerd zien worden, zilverwerk gepolijst, en meesterstukken verpakt voor vervoer naar exposities in binnen- en buitenland.

“Het hoogste punt is bereikt en dat betekent ‘pannenbier’. Samen met alle partners en de BAM mannen en vrouwen die keihard hebben gewerkt aan de bouw van dit fantastische project, proosten we op deze mijlpaal. We zijn nu al trots en gaan gestaag verder.”

Hans Polderman, Projectdirecteur BAM Bouw en Techniek

 

Bouw facts - Depot Boijmans Van Beuningen

 1. Het hoogste punt meet 39,5 meter;
 2. Het diepste punt ligt op 248 meter onder de grond: WKO (warmte- en koudeopslag);
 3. De diameter van het gebouw is: onder 40 meter en boven 60 meter;
 4. Het gebouw telt een begane grond plus 6 verdiepingen;
 5. De staalconstructie weegt 320.000 kg;
 6. Er is ca. 9.250 m3 beton gebruikt;
 7. Er worden in totaal 1.664 spiegelpanelen op de gevel geplaatst;
 8. Het gebouw staat op 276 funderingspalen (ca. 20 meter lang);
 9. Vanaf de eerste paal zijn er 562 dagen gewerkt tot aan het hoogste punt;
 10. 450 bouwvakkers zijn betrokken geweest bij de bouw;
 11. Er zijn 4 liften: een expreslift naar het dakterras, een publiekslift, een kunstlift en een personeelslift;
 12. Er zijn 5 atriumtrappen en in totaal 184 treden;
 13. Er wordt een nog nader te bepalen aantal zonnepanelen op het dak van het paviljoen geplaatst;
 14. Er komen 5 verschillende klimaattypes in de depots;
 15. Er worden 78 meerstammige berken met een kraan op het dak geplaatst;
 16. 135 mensen kunnen genieten van de horeca op de 6de verdieping;
 17. In de eerste ring van ca. 12 meter hoog is circa 750 m3 beton gegoten;
 18. Er is 6.250 m3 grond ontgraven;
 19. De vloeroppervlakte beslaat 15.541 m2;
 20. Op een aluminium onderconstructie zijn 6.609 m2 spiegelpanelen gemonteerd;
 21. Er is circa 1.500.000 kg wapeningsstaal gebruikt.