Contouren Depot Museum Boijmans Van Beuningen zichtbaar

Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke collectiegebouw ter wereld, komt uit zijn houten bekisting en start met de opbouw van de tweede verdieping. Over circa zes maanden wordt het hoogste punt bereikt.

Deze maand is gestart met het zogenoemde ontkisten van Depot Boijmans Van Beuningen. BAM Bouw en Techniek verwijdert in enkele weken tijd de houten buitenbekisting van het pand dat wordt gebouwd in het Rotterdamse Museumpark. Hierdoor zijn de gladde, dubbel gekromde betonnen wanden van het bijzondere ontwerp van architectenbureau MVRDV iedere dag verder zichtbaar. Met behulp van enorme prefab elementen van ca 2,7 bij maximaal 6 meter, is een start gemaakt met de tweede verdieping. Dit voorjaar zal de betonnen wand worden bekleed met 1.664 enorme spiegels. De gebruikte materialen van de bekisting verwerkt BAM circulair. Het staal gaat voor hergebruik retour naar BAM Materieel in Lelystad en het gebruikte hout wordt verwerkt tot pallets. Depot Boijmans Van Beuningen verwacht eind 2020 de deuren te openen.

Hans Polderman, projectdirecteur - BAM Bouw en Techniek -Grote Projecten : “De dubbel gekromde betonnen wand is mooi uit de bekisting gekomen. Op de gladde wanden zijn wat verkleuringen zichtbaar. Deze ontstaan door een combinatie van het lang in de bekisting staan en toegepast betonmengsel. Vanwege de typische kromming in de wand was het nodig de bekisting langer dan normaal te laten staan.”

De hoogte in
Nu het fundament staat, de vloeren zijn uitgehard en de bekisting is verwijderd, is op de bouwplaats in het Museumpark bovendien gestart met opbouw van de tweede verdieping. De buitenwanden hiervan bestaan uit op maat gemaakte hoogwaardige prefab-elementen die vanuit de fabriek per vrachtwagen op de bouwplaats worden geleverd. Per verdiepingsring zijn maximaal 64 elementen nodig. Per dag worden zo’n 6-8- elementen geplaatst. Door de elementen in de fabriek te produceren en gebruik te maken van digitale 3D-tekeningen in het Bouw Informatie Model (BIM), zorgt deze productiewijze voor een enorme efficiëntieslag. Het gebouw zal nu in circa zes maanden het hoogste punt bereiken.

Sjarel Ex, Directeur Depot Boijmans Van Beuningen: We zijn tevreden over de voortgang van de bouw en blij dat we met Gemeente Rotterdam, Stichting de Verre Bergen, MVRDV en BAM Bouw en Techniek zo gestaag verder bouwen aan het depot: een wereldprimeur in Rotterdam.”

Depot Museum Boijmans Van Beuningen
Wereldwijd tonen musea, waaronder Museum Boijmans Van Beuningen, slechts acht procent van de collectie. Het overgrote deel van de kunstcollecties ligt opgeborgen in verschillende kunstdepots. Museum Boijmans Van Beuningen breekt met deze standaard en maakt de collectie van ruim 151.000 kunstwerken toegankelijk voor iedereen. In Depot Boijmans Van Beuningen worden bezoekers vanaf eind 2020/ begin 2021 ondergedompeld in kunst, kijken zij mee achter de schermen en ervaren zij hoe er vol passie voor elk kunstwerk wordt gezorgd. Bezoekers ontmoeten experts en zien kunstwerken van a tot z gerestaureerd, vervoerd en verpakt worden. Depot Museum Boijmans Van Beuningen is een gezamenlijk project van Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen.

Voor meer info over Depot Boijmans van Beuningen zie: boijmans.nl/depot. Wilt u de bouw van het Depot realtime volgen? Bekijk dan onze webcam op www.bambouwtdepot.nl