Kwaliteit en duurzaamheid

Het ontwerp draagt niet alleen duurzaam bij aan verantwoord omgaan met energie, water en materiaalgebruik, maar draagt ook bij aan een gezonde werkomgeving, imago en duurzaam gedrag.

In het Depot is de juiste kwaliteit klimaatcondities en luchtvochtigheid belangrijk voor de levensduur van de kunstobjecten. De juiste beheersing hiervan, is essentieel.

Duurzaamheid

Het depotgebouw is zo ontworpen, dat het bijzonder duurzaam zal zijn. Bij de constructie worden zo veel mogelijk materialen gebruikt met een duurzame herkomst, zoals gerecycled toeslagmateriaal in het beton. De keuze voor innovatieve materialen en technieken, maakt het energieverbruik in het gebouw uiterst efficiënt. Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag in de bodem, bevat een nieuw systeem voor de klimaatbeheersing en regenwateropslag die water leveren voor de daktuin en het doorspoelen van de toiletten. Ook wordt het depot voorzien van LED verlichting en waterloze urinoirs. Op het dak worden vijfenzeventig bomen, grassen en sedum aangeplant. Ook zal het pand state-of-the-art zijn in het gebruik van zonne-energie; zonnepanelen op het dak van het depot zullen het depotgebouw van elektriciteit voorzien.

Meer informatie:

Architecten Fokke Moerel en Arjen Ketting van MVRDV begeleiden de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen. Samen leggen ze het ontwerp uit in negen stappen.

 

Belangrijke ontwerpfeiten zijn:

Het Depot Boijmans Van Beuningen wordt niet op de Museumparkgarage gebouwd maar er naast en neemt daarbij dan ook niet het hele park in beslag. De Rozentuin wordt daarbij ook met rust gelaten.

Alle gebruikelijke festivals kunnen gewoon doorgang vinden en de straat Museumpark blijft gewoon bereikbaar en toegankelijk voor alle verkeer.

Het Depot wordt 39,5 m1 hoog en heeft een doorsnede op grondniveau van 40 meter.

De funderingspalen worden niet geheid, maar geboord. Dit geeft veel minder geluids- en trillingsoverlast en daardoor is de kans op beschadigingen aan belendingen ook minimaal.